salvador allende salvador allende andere krant bloemenhove bloemenhove 
demonstratie 1981 dennendal, carel muller dennendal kabinet den uyl dodewaard dolle mina grote vredesdemonstratie marga groep den uyl piet bram en louk 
affiche
affiche
affiche
affiche
affiche
affiche
affiche
affiche
affiche
affiche
affiche
affiche
affiche
affiche
affiche
affiche
logo
Comité van Aanbeveling
Hedy d´Ancona
Marianne van den Boomen
Jan Willem Duyvendak
Marius Ernsting
Herman Franke
Saskia Grotenhuis
Kiki de Haas
Femke Halsema
Pieter Hilhorst
Paul Kuijpers
Susan Legêne
Herman Meijer
Anja Meulenbelt
Pieter Pekelharing
Dick Pels
Arnold Reijndorp
Marjo van Soest
Karin Spaink
Joke Swiebel
Ed van Thijn
Lodewijk de Waal
René Zwaap
 
 
 
 
 
 
 
MANIFEST VOOR DE JAREN ZEVENTIG

Sinds de Fortuyn-revolte is het aanklagen van de jaren zeventig steeds populairder geworden. Het ontsporen van de verzorgingsstaat, het mislukken van de multiculturele samenleving, de teloorgang van normen en waarden – het is inmiddels normaal geworden om de 'linkse kerk' die vanaf de jaren zeventig het land domineerde, daarvan de schuld te geven.
Dat stoort ons buitengewoon. De vernieuwingsdrang van toen heeft immers geen maatschappelijke sector onberoerd gelaten. De jaren zeventig hebben Nederland het vrijzinnige, tolerante en beschaafde gezicht gegeven waar het in de wereld zo om wordt gewaardeerd.
Daarom is de aanval op de jaren zeventig verre van onschuldig. Ze leidt tot een wantrouwige samenleving, waar wij ons niet in thuis voelen. Wij menen dat het engagement van die jaren een betere energiebron vormt om actuele problemen van vandaag te overwinnen dan de kille vijandelijkheden waarmee de nieuwe elites vandaag de dag de samenleving naar hun hand willen zetten.

Jos van der Lans en Antoine Verbij (initiatiefnemers)

In maart 2005 verscheen het Manifest VOOR de jaren zeventig in Vrij Nederland.  Het was een oproep om het engagement van die jaren serieus te nemen en het bood weerwerk aan de modieuze denkers die deze jaren in dubieus daglicht probeerden te zetten. Tegelijk met deze publikatie startten we een site over de jaren zeventig en de politieke en maatschappelijke gevolgen van dit decennium. Die site is een jaar in de lucht geweest, om daarna hier zijn digitale archief te vinden.

pijl
pijl
pijl
© dutchlion 2005