JOS VAN DER LANS - BOEKDETAILS
Titel: Sociaal doe-het-zelven
Subtitel De idealen en de politieke praktijk
Auteur(s): Pieter Hilhorst en Jos van der Lans
ISBN: 9789045025896
Prijs: € 17,95
Uitgave: AtlasContact
Datum: oktober-2013
192 pagina's
Inhoud:

Eerste druk, 3 oktober 2013; tweede druk, 11 oktober, derde druk, 20 november, vierde druk: januari 2014.

Klik hier voor een foto-impressie van de boekpresentatie in Pakhuis de Zwijger op donderdag 3 oktober 2013, waar zo’n vierhonderd mensen op af waren gekomen.

Hoe kan het dat in Estland vijftigduizend mensen bereid zijn om vrijwillig zwerfvuil op te ruimen? Hoe is het mogelijk dat een oproep in Trouw de stoot geeft tot de aanschaf van 50.000 zonnepanelen, zonder enige vorm van subsidie? Hoe kan het dat een groeiend aantal zzp’ers elkaars risico op arbeidsongeschiktheid opvangen in kleinschalige ’broodfondsen’? Hoe komt het dat hulpverleners vaak familie en vrienden over het hoofd zien als het in een gezin helemaal fout loopt? En dat deze naasten als ze daarom in een Eigen Kracht-conferentie gevraagd worden, zich het vuur uit de sloffen lopen?

Toen Pieter Hilhorst in november 2012 de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher opvolgde was het boek dat hij samen met Jos van der Lans schreef om antwoord te geven op deze vragen zo goed als af. Het was een krachtig pleidooi om ruimte te creŽren voor de doe-democratie, voor de do it ourselves-beweging. Met deze verrassende overstap kreeg het boek een onverwacht vervolg. Hoe kan je als bestuurder vorm geven aan deze nieuwe verhouding tussen burgers en overheid? In het tweede deel wordt die vraag aan de hand van 7 motto’s beantwoord.

Sociaal doe-het-zelven. De idealen en de politieke praktijk is een even inspirerende als leerzame verkenning van twee werkelijkheden. Die van de vitaliteit van de samenleving en die van de complexiteit van het openbaar bestuur. En van de poging om deze bij elkaar te brengen.

Klik hier voor het voorwoord en de inhoudsopgave.

Voorpublicaties, relevante artikelen en recensies:

YouTube |Gepubliceerd op 20 aug. 2013 | De Amsterdamse wethouder Pieter Hilhorst (PvdA) over sociaal doe-het-zelven en in je eigen kracht staan.
Bestellen/info
 
Bij de presentatie in Pakhuis de Zwijger op 3 oktober 2013 werden de eerste exemplaren overhandigd aan vertegenwoordigers van een twintigtal sociaal doe-het-zelf-initiatieven in Amsterdam. Op deze foto staan ze allemaal op het podium.
Ben Sajet, een leven lang sociale geneeskunde Ontsnappen aan aanbesteden Canon Beroepsverenigingen Sociaal Werk cover marktwerking voorbij De Key 150 jaar cover DEcentraal Buurtcooperatie Oostelijk Havengebied verhalen over de 3D's Canon Sociaal Werk Beter Buren Broodfonds Wikidstad Tolhuistuin Sociale vraagstukken Stichting Eropaf De Groene Amsterdammer Manifest Jaren Zeventig