JOS VAN DER LANS - BOEKDETAILS
Titel: niet-normaal
Subtitel Ontwikkelingen en dilemma’s in de Nederlandse gehandicaptenzorg
Auteur(s): Jos van der Lans
ISBN: 978-90-77024-25-6
Prijs: € 24,99
Uitgave: Uitgeverij De Graaff
Datum: juni 2019
248 pagina's
Contact: info@uitgeverijdegraaff.nl
Lees de recensie
Inhoud:

De jaren zeventig vormden de voedingsbodem voor de emancipatie van tal van groepen die daarvoor eigenlijk geen naam mochten hebben. Daardoor veranderden het denken over en de omgang met mensen met afwijkend gedrag ingrijpend. Er trok een humaniseringsgolf door de instituten die zich tot dan ontfermden over gekken, debielen, idioten of zwakzinnigen. Er werd met andere ogen naar gekeken, met andere woorden over gesproken en op een andere manier mee gewerkt.

Publicist Jos van der Lans is zoek gegaan naar antwoorden op de vraag wat deze veranderingen hebben gebracht. Hij is in gesprek gegaan met mensen die meer dan gemiddeld begaan zijn met de zorg voor mensen met beperkingen.Dit zijn de hoofdrolspelers in het boek niet-normaal. Ontwikelingen en dilemma’s in de Nederlandse gehandicaptenzorg. Wat hen bindt, is dat ze allemaal erfgenamen zijn van de jaren zeventig: ze staan in de traditie van de vernieuwing die toen is ingezet. Maar ze kennen ook de worsteling daarmee, de mislukkingen, de kloof tussen beleidsdoelstellingen en de dagelijkse zorg. Ze zien het ongemak waarmee de buitenwereld nog vaak reageert, zij weten alles van de moeizaamheid om voor mensen een plek te vinden. Met elkaar vertellen ze in niet-normaal de geschiedenis van de moderne gehandicaptenzorg, met alle dilemma’s die daarin aan de oppervlakte zijn gekomen.

Vragen die aan bod komen: Wat betekent het verdwijnen van de Z-verpleegkundigen? (Joke van Velsen) - Waarom wijkt de Nederlandse geschiedenis zo af? (Wil Buntinx) – Durven zorginstellingen wel echt los te komen van hun beschermingsbewind? (Erwin Wierenga) - Wegen de veranderingen wel op tegen het verlies aan warmte & vriendschap? (Inge Mans) – Hoe gastvrij is de samenleving? (Doortje Kal) – Wat is er gebeurd op de oude instellingsterreinen? (Gustaaf Bos) – Is de druk op mensen met lichte verstandelijke beperking niet veel te hoog opgevoerd? (Michael Kolen) – Waarom ontlast de zorg ouders niet? (Astrid van der Kooij) - Waarom worden ouders in de zorg zo snel als lastig gezien? (Co de Gooyer en Paul van Dalfsen) – Brengt technologie uitkomst? (Rob Hoogma) – Hebben zorgprofessionals nog wel een monopolie op kennis? (Johan Bartels) – Hoe bevrijden we het vakmanschap uit de systeemwereld? (Gerrit Leene) – Wat voegt ervaringsdeskundigheid toe? (Ellis Jongerius en Petri Embregts) – Moet embryoscreening onbeperkt zijn gang mogen gaan? (Alistair Niemeijer)
Femke Halsema, twee jaar geleden als voorzitter van de VGN initator van het boek:

‘De verdienste van dit boek is dat het werkt als een boemerang. Het gaat niet alleen over wat goede zorg moet zijn, het confronteert ons met onszelf, met onze samenleving, met ons vermogen om echt ruimte te maken.’

Klik hier voor een inkijkexemplaar.

In NTZ (jrg 45, nr.3, september 2019), het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, stond van de hand van voormalig hoofdredacteur Ruud Geus een mooiebespreking. Klik hier voor de volledige pdf-versie.

Op 24 oktober 2019 verscheen de tweede druk van niet-normaal. Niet in hardcover, maar in een handzame paperback. Aan de inhoud is niets veranderd.

Bestellen/info
cover marktwerking voorbij De Key 150 jaar cover DEcentraal Sociaal doe-het-zelven cover Eropaf Buurtcooperatie Oostelijk Havengebied verhalen over de 3D's Amargi Canon Sociaal Werk Beter Buren Coördinatie Goede Gieren Broodfonds Wikidstad Tolhuistuin Sociale vraagstukken Stichting Eropaf De Groene Amsterdammer Manifest Jaren Zeventig