Tijdens mijn politieke carrière als Eerste Kamerlid (1999-2007) was ik een van de eerste politici die in 2004 een eigen - tamelijk primitief - weblog begon. Eerst vooral vanwege mijn politieke activiteiten/meningen, maar in de loop der tijd steeds meer over mijn publicaties en publieke optredens als journalist en publicist. Zo werd het weblog een etalage voor iedereen die op hoogte wilde blijven van mijn gepubliceerde artikelen en columns, van gebeurtenissen waar ik bij ben geweest, van observaties die ik doe, van meningen die in mij opwellen, of van andere persoonlijke wetenswaardigheden.
Het is geen dagboek, maar wel een soort maandboek geworden, waar ik zelf regelmatig in terug blader om nog even na te gaan hoe het ook al weer zat.
Reacties worden op prijs gesteld. Stuur een email naar: info©josvdlans.nl
|
|
|
weblog - februari 2023
feb 27
|
Essay ’Ontsnappen aan aanbesteden’ (eindelijk) online beschikbaar
In 2020 schreef ik in opdracht van het LSA het essay Het DOGMA aanbesteden. Movisie vroeg mij een jaar geleden om hier een vervolg op te schrijven. Wat zou een alternatief zijn? Voor een deel van het sociaal domein (vooral al die werkzaamheden die verankerd zijn in een wijk of buurt) heb ik dat uitgewerkt in een nieuw essay: Ontsnappen aan aanbesteden. Buurten en wijken als vitale democratische arena’s dat (gratis) te downloaden is op de site van Movisie.
In het essay werk ik vier bouwstenen uit die de grondslag vormen voor een andere aansturing van het sociaal domein en de sociale basis: 1. Waardeer de betekenis van publieke plekken; 2. Neem bewoners serieus; 3. Herijk de professionele inzet; 4. Zie buurten als sociale ecosystemen. Zo bezien is er niet langer sprake van een aanbodmarkt, maar van een gebiedsgebonden logica die vraagt om publieke investeringen in de specifieke sociale infrastructuur. Daarmee ontsnappen we aan het aanbesteden en kunnen we in buurten en wijken de weg slaan naar duurzame verhoudingen tussen burgers, professionals, hun organisaties en lokale overheden. Dat komt niet alleen de continuïteit van het sociaal domein ten goede; het introduceert ook democratische arena’s waarin bewoners verantwoordelijkheid kunnen nemen voor andere grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie en de noodzaak van verduurzaming.
Download het essay hier of klik op de afnbeelding.
|
feb 23
|
Maandag 27 februari de officiele release
Het heeft even geduurd. De correctiefase duurde wat langer dan gepland. Er was ontevredenheid over de foto op de voorkant. Maar nu staat het toch vast dat Ontsnappen aan aanbesteden a.s. maandag, 27 februari, online gaat komen. Met een leuke foito van mijzelf en Meta de Vries op de omslag, een foto gemaakt tijdens de campgane ’Verrijk de buurt, investeer in de de Eester’, waarmee we in het Oostelijk Havengebied vorige jaar zo’n 350 buurtgenoten hebben gemobiliseerd om geld bijeen te brengen voor de aankoop van buurtcentrum de Eester. Het was niet mijn idee, deze foto op de voorkant, maar nu hij er toch staat, vind ik het wel zo aardig.
Vanaf maandag is de tekst dus digitaal te downloaden. Ik zal de link gaan verspreiden. Dit is de tekst die er op de Movisie website bij komt te staan:
Ontsnappen aan aanbesteden
Buurten en wijken als vitale democratische arena’s
In 2021 schreef Jos van der Lans in opdracht van het LSA het pamflet Het dogma aanbesteden. Het was een van de eerste uitgewerkte kritieken waarin op een systematische manier de destructieve effecten van het aanbesteden in de publieke sector in kaart werden gebracht. Maar aan de vraag wat dan het alternatief voor het aanbesteden zou kunnen zijn, gaf Van der Lans op het einde van zijn betoog slechts een ruwe schets. Reden voor Movisie om hem uit te dagen zijn visie op een alternatieve wijze van sturen uit te werken. Dit essay is daarvan het resultaat.
Van der Lans schetst de bouwstenen die de grondslag vormen voor een andere aansturing van het sociaal domein en de sociale basis, waarbij we kunnen ontsnappen aan het aanbesteden en we de weg in kunnen slaan naar duurzame verhoudingen tussen burgers, professionals en hun organisaties, en lokale overheden.
De relevantie daarvan reikt veel verder dan de inrichting van het sociaal domein. Het gaat om het vormen van democratische arena’s waarin burgers verantwoordelijkheid kunnen nemen voor grote vraagstukken met betrekking tot het milieu en duurzaamheid. Het gaat om de vraag wat er nodig is om het samenleven op het niveau van buurten en wijken vorm te geven. Het gaat om de heruitvinding van samenlevingsopbouw, op een manier die bij de moderne tijd past.
|
feb 18
|
Manifest langdurige zorg & buurtinitiatieven
Er is veel energie in de samenleving om zorgzame gemeenschappen in te richten. Alleen zit het systeem de initiatieven voortdurend in de weg. Op initiatief van Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de VU, roepen de ondertekenaars ministers Helder, Van Gennip en De Jonge op om de rode loper uit te rollen voor zorgzame gemeenschappen en waar nodig regels aan te passen. Een oproep waar ik me graag bij aansluit.
Manifest:
Gezond ouder worden doe je samen in de buurt
De langdurige zorg kan én moet anders. De dilemma’s zijn duidelijk: personeelstekorten, administratieve lasten, hoge werkdruk, overbelaste mantelzorgers, zorg die niet altijd past en stijgende kosten. Door de vergrijzing wordt deze spanning groter, tenzij we anders gaan kijken en nieuwe mogelijkheden gaan zien.
Als we niks doen verandert de zorg vanzelf in een soort Schiphol. Lange wachtrijen, gestrande patiënten en oververmoeid personeel dat met kunst en vliegwerk alle ballen in de lucht probeert te houden. Dit is geen zwartkijken. De contouren zijn vandaag al zichtbaar. Gelukkig hoeven we niet als een konijn in de koplamp te wachten totdat dit sombere scenario zich gaat voltrekken.
We zien enorm veel energie in de samenleving om de langdurige zorg vlot trekken. Goede initiatieven in de wijk kenmerken zich door de inzet van vrijwilligers, sociale cohesie, het mengen van groepen, het combineren van sociale en culturele activiteiten met ondersteuning voor kwetsbare burgers, gemengde woonvormen, regelluwheid en onderling vertrouwen.
Zorgzame samenlevingen zijn niet alleen goed voor ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Iedereen wint: de kwaliteit van leven is voor iedereen beter, het leidt tot zingeving, het is goedkoper en beter voor de arbeidsmarkt. Daarnaast leidt meer sociale verbinding in de buurt tot betere gezondheid voor de inwoners, dus minder zorgbehoefte. En door de vrijgekomen middelen en personeel kan zorg verleend worden voor hen die dat echt nodig hebben. Wat wil je nog meer.
Helaas zien we dagelijks hoe goede initiatieven belemmerd worden door het systeem. In de meeste gevallen zijn de schotten tussen de Wet Langdurige Zorg (WLZ), de Zorgverzekeringswet (ZVW) en de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) de grote boosdoeners. Het leidt tot naar elkaar wijzen, op elkaar wachten en van het kastje-naar-de-muur-gedrag.
En als het niet de schotten van de zorgwetten zijn, spelen ruimtelijke ordening en volkshuisvesting soms een belemmerende rol. Daarnaast komt het nog te vaak voor dat zorgaanbieders zelf vastlopen in systeemverstrikking en struikelen over zelfbedachte regels. Of teveel vanuit de zorg denken terwijl langdurige zorg vaak geen zorg maar welzijn is.
Zelfs initiatieven die zich al jaren hebben bewezen in zowel financiële als materiële zin, worden niet structureel gefinancierd of kunnen niet uitbreiden. Het is frustrerend voor burgers, professionals en bestuurders die hier hun hart en ziel in stoppen en schadelijk voor de hulpvragers die niet duurzaam geholpen kunnen worden.
We roepen de ministers Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport, Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op de handen ineen te slaan en de volgende boodschap luid en duidelijk te verkondigen.
“Wij Conny Helder, Karien van Gennip en Hugo de Jonge steunen lokale initiatieven die onze langdurige zorg en welzijn gaan verbeteren. Alle systeempartijen die deze initiatieven in de weg staan, mogen dat in Den Haag aan ons komen uitleggen. Waar nodig passen we de regels aan. Waarvan akte”.
Marcel Canoy, Hoogleraar gezondheidseconomie en dementie VU
Zie ook socialevraagstukken.nl en het NRC.
Medeondertekenaars: Kees Ahaus, Hoogleraar Health Services Management & Organisation, Erasmus Universiteit; Rina Arendse, Mensmetnaam.nl; Janny Bakker, Voorzitter Raad van Bestuur van Movisie; Marijn van Ballegooijen, Wethouder Amstelveen; Bianca Beersma, Hoogleraar Organisatiegedrag VU en Directeur Talma Instituut; Jos de Blok, Eigenaar en oprichter Buurtzorg; Matthijs Blokhuis, Managing Director Stichting Noaber; Peter Boerenfijn, Directeur-bestuurder Habion; Inge Borghuis, Bestuurder Amstelring; Hugo Borst en Carin Gaemers, Scherp op Ouderenzorg; Wouter Bos, Bestuursvoorzitter Menzis; Cees van Boven, Bestuursvoorzitter Woonzorg Nederland; Lans Bovenberg, Hoogleraar Economie Tilburg University; Govert J. Buijs, Frits Goldschmeding Leerstoel Maatschappelijke en economische vernieuwing VU; Jet Bussemaker, Voorzitter Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en Hoogleraar ‘Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg’ bij het LUMC en de Universiteit van Leiden’Otwin van Dijk, Burgemeester gemeente Oude IJsselstreek; Stannie Driessen, Directeur en algemeen secretaris Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Corinne Ellemeet, Tweede-Kamerlid GroenLinks; Henk Gerla, Lid RvB bij Zorg en Zekerheid; Erik Gerritsen, Directievoorzitter Ymere; Aart Jan de Geus, Bestuursvoorzitter Wetenschappelijk Instituut CDA’Aad de Groot, Bestuursvoorzitter DSW; Marcel Ham, Hoofdredacteur Sociale Vraagstukken; Irma Harmelink, Bestuurder Elver; Carina Hilders, Voorzitter Raad van Bestuur Reinier de Graaf Gasthuis; Bert van der Hoek, Directeur Trimbos; Ton van Houten, Voorzitter Raad van Bestuur Zorg en Zekerheid; Robbert Huijsman, Professor Management & Organisatie van Ouderenzorg, Erasmus Universiteit en Bestuurder Geriant; Philip Idenburg, Managing Partner BeBright; Tim ’S Jongers, Directeur Wiardi Beckman Stichting; Pierre Koning, Hoogleraar Arbeidsmarkt en Sociale zekerheid, Vrije Universiteit; Xander Koolman, Universitair Hoofddocent Vrije Universiteit; Aad Koster, Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in Zorg en Welzijn; Monique Kremer, Bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap, UvA; Jos van der Lans, Cultuurpsycholoog en publicist; Mike Leers, Toezichthouder; Ella van Lingen, Raad van Bestuur Reinaerde; Nardo van der Meer, Voorzitter Raad van Bestuur Catherina Ziekenhuis; Nico van Meeteren, Algemeen Directeur Topsector Life Sciences & Health, Hoogleraar Perioperatieve Gezondheid, Erasmus MC; Misja Mikkers, Chief Economist NZa en Hoogleraar Organisatie en Financiering van de zorg, Tilburg University; Mirella Minkman, Bijzonder hoogleraar innovatie van organisatie en governance van integrale zorg Tilburg University/Tias en voorzitter Raad van Bestuur Vilans; Guus van Montfort, Voorzitter Raad van toezicht van de Hogeschool Utrecht; Henk Nies, Hoogleraar Organisatie en beleid van zorg VU; Marcel Olde Rikkert, Hoogleraar geriatrie Radboudumc, hoofd Radboudumc Alzheimer Centrum en hoofdredacteur Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde; Jim van Os, Voorzitter Divisie Hersenen Universitair Medisch Centrum Utrecht; Trix van Os, Directeur bestuurder, Alerimus; Martin van Rijn, Voorzitter Aedes; Alexander Rinnooy Kan, Emeritus hoogleraar UvA; ; Michel van Schaik, Rabobank Zorg, op persoonlijke titel; Jos Schols, Hoogleraar Ouderengeneeskunde Universiteit van Maastricht; Anneke Sipkens, Directeur Bestuurder ANBO; Jan Smelik, Coördinator Nederland Zorgt Voor Elkaar; Lex Staal, Directeur Bestuurder Sociaal Werk Nederland; Ria Stegehuis, Voorzitter Raad van Bestuur Espria; Anne-Mei The, Initiatiefnemer Tao of Care en hoogleraar Langdurige zorg en Sociale Benadering Dementie; Godfried Verkerk, Voorzitter Raad van Bestuur Vivium; Albert Vlemmix, Raad van Bestuur Maria-Oord; Hetty Vlug, Directeur Ben Sajet Centrum; Steven de Waal, Maatschappelijk ondernemer, onafhankelijk strateeg en publicist; Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink Directeur Valente; Bob de Wit, Hoogleraar Strategisch Leiderschap, Nyenrode Business Universiteit en voorzitter coöperatieve vereniging Society 4.0; Gerjoke Wilmink, Directievoorzitter Alzheimer Nederland; Toby Witte, Voorzitter Associatie Werkplaatsen Sociaal Domein; Arjen van Witteloostuijn, decaan Business and Economics Vrije Universiteit Amsterdam
|
feb 1
|
Movisie-uitgave ’Ontsnappen aan aanbesteden’ laat nog even op zich wachten
Mijn Movisie-publicatie Ontsnappen aan aanbesteden, waarvan ik eerder 17 januari als verschijningsdatum aankondigde, is toch weer vertraagd. Er is nog een correctie overheen gegaan, voor de voorkant zocht men toch nog een andere foto (de afbeelding die hieronder staat wordt het dus niet) en dat alles kost tijd. Het zal niet lang meer duren, maar bij de start van de maand februari is de ’release’ datum nog niet bekend, althans bij mij. Waar het wel naar uitziet is dat er een verkorte versie komt, uitgegeven door uitgeverij Van Gennep. Dit boekje zal meegezonden worden met het eerste nummer in 2023 van het Tijdschrift voor sociale vraagstukken. k heb inmiddels de uirgebreide uitgave van 43.000 woorden terugebracht tot 25.000. Deze editie verschijnt in maart, de uitgebreide digitale Movisie-editie is dna hopelijk al downloadbaar op de website van Movisie.
|
|
Kies een periode:
januari 2025 december 2024 november 2024 oktober 2024 september 2024 augustus 2024 juli 2024 juni 2024 mei 2024 april 2024 maart 2024 februari 2024 januari 2024 december 2023 november 2023 oktober 2023 september 2023 augustus 2023 juli 2023 juni 2023 mei 2023 april 2023 maart 2023 februari 2023 januari 2023 december 2022 november 2022 oktober 2022 september 2022 augustus 2022 juli 2022 juni 2022 mei 2022 april 2022 maart 2022 februari 2022 januari 2022 december 2021 november 2021 oktober 2021 september 2021 augustus 2021 juli 2021 juni 2021 mei 2021 april 2021 maart 2021 februari 2021 januari 2021 december 2020 november 2020 oktober 2020 september 2020 augustus 2020 juli 2020 juni 2020 mei 2020 april 2020 maart 2020 februari 2020 januari 2020 december 2019 november 2019 oktober 2019 september 2019 augustus 2019 juli 2019 juni 2019 mei 2019 april 2019 maart 2019 februari 2019 januari 2019 december 2018 november 2018 oktober 2018 september 2018 augustus 2018 juli 2018 juni 2018 mei 2018 april 2018 maart 2018 februari 2018 januari 2018 december 2017 november 2017 oktober 2017 september 2017 augustus 2017 juli 2017 juni 2017 mei 2017 april 2017 maart 2017 februari 2017 januari 2017 december 2016 november 2016 oktober 2016 september 2016 augustus 2016 juli 2016 juni 2016 mei 2016 april 2016 maart 2016 februari 2016 januari 2016 december 2015 november 2015 oktober 2015 september 2015 augustus 2015 juli 2015 juni 2015 mei 2015 april 2015 maart 2015 februari 2015 januari 2015 december 2014 november 2014 oktober 2014 september 2014 augustus 2014 juli 2014 juni 2014 mei 2014 april 2014 maart 2014 februari 2014 januari 2014 december 2013 november 2013 oktober 2013 september 2013 augustus 2013 juli 2013 juni 2013 mei 2013 april 2013 maart 2013 februari 2013 januari 2013 december 2012 november 2012 oktober 2012 september 2012 augustus 2012 juli 2012 juni 2012 mei 2012 april 2012 maart 2012 februari 2012 januari 2012 december 2011 november 2011 oktober 2011 september 2011 augustus 2011 juli 2011 juni 2011 mei 2011 april 2011 maart 2011 februari 2011 januari 2011 december 2010 november 2010 oktober 2010 september 2010 augustus 2010 juli 2010 juni 2010 mei 2010 april 2010 maart 2010 februari 2010 januari 2010 december 2009 november 2009 oktober 2009 september 2009 augustus 2009 juli 2009 juni 2009 mei 2009 april 2009 maart 2009 februari 2009 januari 2009 december 2008 november 2008 oktober 2008 september 2008 augustus 2008 juli 2008 juni 2008 mei 2008 april 2008 maart 2008 februari 2008 januari 2008 december 2007 november 2007 oktober 2007 september 2007 augustus 2007 juli 2007 juni 2007 mei 2007 april 2007 maart 2007 februari 2007 januari 2007 december 2006 november 2006 oktober 2006 september 2006 augustus 2006 juli 2006 juni 2006 mei 2006 april 2006 maart 2006 februari 2006 januari 2006 december 2005 november 2005 oktober 2005 september 2005 augustus 2005 juli 2005 juni 2005 mei 2005 april 2005 maart 2005 februari 2005 januari 2005 december 2004 november 2004 oktober 2004 september 2004 augustus 2004 |
|