JOS VAN DER LANS - WEBLOG / TWITTER

Tijdens mijn politieke carrière als Eerste Kamerlid (1999-2007) was ik een van de eerste politici die in 2004 een eigen - tamelijk primitief - weblog begon. Eerst vooral vanwege mijn politieke activiteiten/meningen, maar in de loop der tijd steeds meer over mijn publicaties en publieke optredens als journalist en publicist. Zo werd het weblog een etalage voor iedereen die op hoogte wilde blijven van mijn gepubliceerde artikelen en columns, van gebeurtenissen waar ik bij ben geweest, van observaties die ik doe, van meningen die in mij opwellen, of van andere persoonlijke wetenswaardigheden.

Het is geen dagboek, maar wel een soort maandboek geworden, waar ik zelf regelmatig in terug blader om nog even na te gaan hoe het ook al weer zat.

Reacties worden op prijs gesteld. Stuur een email naar: info©josvdlans.nl

weblog - maart 2013
Netwerk-lezing Hogeschool ZUYD
Gisteren de vierde netwerklezing gehouden voor de faculteit social studies van de Hogeschool ZUYD in Sittard. Volle bak, goede discussie. Het leukste was de student die weer helemaal in zijn studie was gaan geloven na lezing van Eropaf!. Klik op de foto voor de powerpoint-presentatie (in pdf).
Steden steken staten naar de kroon
Deze week een groot essay in De Groene Amsterdammer over de lokalisering van de politiek en crisis van de nationale politiek. Kopen dus.

Gelukt - De Correspondent komt er!!!!

Buurjongen maakt mooie rapclip over A’dam

 

Steun de Correspondent, klik op afbeelding

 

 

8 mei: VUcollege: Burgerkracht en gulzige overheid

Meer informatie over deze collegereeks vindt op de site van Divosa.
Optreden in Limburg
Volgende week donderdag 28 maart  heb ik de eer te mogen spreken op de netwerkdag van de Hogeschool Zuyd. De inschrijving is gesloten, maar ik denk dat als u in de buurt bent of woont en de lezing bij wilt wonen u nog steeds van harte welkom bent. Stuur wel even een mailtje naar: otrsocialestudies@zuyd.nl

Teun van der Keuken reageert op Aedes-column

kijk eens aan. Teun van der Keuken, een van de makers van De Slag om Nederland,  is boos en slaat terug in zijn column in Het Parool. Hij legt nog eens omstandig uit hoe de regentenmentaliteit bezit heeft genomen van buitenissig veel verdienende bestuurders in de publieke sector en zet mij weg als schildknaap (hij had ook slippendrager, zetbaas, handlanger of trawant kunnen gebruiken) van Aedes-directeur Marc Calon. Nou ja, dat is weer eens wat anders, meestal word ik van het tegenovergestelde beticht. Overbodig te melden dat Van der Keukens repliek tot dit ene woord beperkt blijft. Enfin, leest u zijn verhaal en de column waar hij aan refereert en oordeel zelf. De Aedes-column staat overigens ook hieronder in dit weblog, d.d. 1 maart.

Briljante voorpagina - uitleg overbodig

 

Hans Achterhuis en Mark Elchardus over fašades
De Husserl-stichting biedt sinds 1992 een podium voor de meningsvorming over actuele vraagstukken op de brede terreinen van maatschappij, cultuur en levensbeschouwing. De Stichting realiseert dit door boeken te publiceren en door teksten op haar website te plaatsen waarop iedereen kan reageren. De Stichting is genoemd naar Edmund Husserl (1859 – 1938), die gezien wordt als de grondlegger van de fenomenologie.
Dit jaar bestaat de stichting twintig jaar en brengt ter gelegenheid van dit jubileum een boek uit van emeritus-hoogleraar Gerard van Tillo, getiteld: De Façademaatschappij - Over het verschil tussen presentatie en werkelijkheid. Dat boek wordt op 25 april in de Eenhoorn in Amersfoort gepresenteerd tijdens een interessant symposium waarop ook Hans Achterhuis en de Belgisch hoogleraar Mark Elchardus (munter van het begrip mediacratie) inleidingen verzorgen. Ik heb voor het boek een voorwoord geschreven dat u hier alvast kunt lezen. Ik zal deze middag fungeren als symposiumvoorzitter.

Het programma

Prof. dr Gérard van Tillo presenteert zijn nieuwe boek: De Façademaatschappij - Over het verschil tussen presentatie en werkelijkheid.

Prof. dr Mark Elchardus (België) spreekt over de façades in de Belgische samenleving.

Prof. dr Hans Achterhuis gaat nader in op de filosofische aspecten van het thema.

Pier Pennings presenteert zijn boek "Het Verschil" met foto’s en teksten over "de werkelijkheid"

Dr Leni Jansen presenteert haar nieuwe boek: Sociale massage - 20 jaar Edmund Husserl-Stichting in verhalen en cijfers.

Forumdiscussie

Donderdag 25 april, 13.30 – 17.00 uur

De Eenhoorn, Barchman Wuytierslaan 2, 3818 LH Amersfoort, tel. 033 – 4673730

De entree is gratis.

U kunt hier inschrijven.

13 maart: de nieuwe TSS..ehh TSV

Woensdag 13 maart presenteert hoofdredacteur Marcel Ham het geheel vernieuwde Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. Dat doet de redactie in stijl, met een debat, in Arminius in Rotterdam (vanaf 20.00  uur), met de urgente stelling: ‘Iedereen zorgverlener!’  Onder meer onze nieuwe columnist Lilian Linders en wethouder Jantien Kriens van Rotterdam zullen daarover dan de degens kruisen. Je kunt je als onze gast hier gratis opgeven voor de presentatie en het debat.

Onder de noemer ‘Wie houdt er nog van de sociale professional?’ verzamelde de redactie in dit eerste nummer verrassende en contraire bijdragen van Paul Schnabel, Jan Willem Duyvendak, Lucas Meijs, Eva van Baren, Marcel Spierts, Thijs Jansen, Malou van Hintum, Jos van der Lans, Nico de Boer, Richard Sennet, Margo Trappenburg, Marigo Teeuwen, Michiel Bussink, Piet-Hein Peeters, Tjerk Gualthérie van Weezel, Jurriaan Omlo, Jeroen Gradener, Nanne Boonstra, Noortje Thijssen, en veel anderen. 

 

Is GroenLinks nog wel republikeins?
Principes

Altijd gedacht lid te zijn van een partij die ten principale republikeins is. Toegegeven, ik ben zelf nooit een hardliner geweest. In de tijd dat ik GroenLinks als senator mocht vertegenwoordigen, meldde ik mij nooit af voor Prinsjesdag. Dat in tegenstelling tot zo’n vier/vijf collega’s die ‘om politieke redenen’ zo’n dag wat anders gingen doen. Zij vonden het ongepast dat een ongekozen staatshoofd het democratisch gekozen parlement kwam vertellen hoe het beleid er uit zou zien. Dat vond ik ook, maar om daar nu elke keer een punt van te maken, daar zag ik niet meteen het nut van in. Allengs werd het aantal GroenLinkse afwezigen echter steeds minder. Uiteindelijk meldde, geloof ik, alleen Ineke van Gent zich nog af. In Het Parool (zaterdag 2 februari) las ik zelfs dat onze vier Tweede Kamerleden er niet over piekeren verstek te laten gaan bij de inhuldiging van Willem-Alexander.
Schokkend. Is er bij onze politieke voorgangers dan echt niemand meer met een republikeinse ruggengraat? Een Prinsjesdag bijwonen, ach ja, daar tillen we niet aan. Maar de inhuldiging van een nieuw staatshoofd is natuurlijk andere koek. Hier gaan we iemand in het zadel heisen, die het als gewoon burger niet verder had geschopt dan dijkgraaf of filiaalhouder van een bank. Daarvoor moet nu het hele parlement in het gelid. Onze geachte afgevaardigden worden bij die gelegenheid één voor één geacht de volgende eed te zweren: ‘Wij ontvangen en huldigen, in naam van de volkeren van het Koninkrijk en krachtens het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet, U als Koning; wij beloven dat wij Uw onschendbaarheid en de rechten van Uw Koningschap zullen handhaven.’
Moet ik meer zeggen? Het lijkt mij evident dat GroenLinks-parlementatiërs die dit met hun hand op het hart beloven in strijd handelen met hun verkiezingsprogramma. Daarin staat immers dat GroenLinks ‘op termijn’ een republiek nastreeft. En met die termijn wordt niet zoiets als Sint-juttemis bedoeld. Wie nu feestelijk ja tegen Willem-Alexander zegt, kan gezien de plûchevastheid van de Oranjes zomaar jaar dertig jaar wachten voor zich een nieuwe gelegenheid voordoet.
Daarom is dit het moment om het ondemocratische en daarmee overbodige karakter van de monarchie ten principale aan de orde te stellen. Daarvoor hoeven GroenLinks-parlementariërs niet allemaal hoog van de toren te blazen. Ik ben al heel tevreden als van beide Haagse fracties iemand thuisblijft. Want op zijn minst één geheven vingertje zijn we aan onszelf en onze geschiedenis verplicht. Als zich daarvoor niet spontaan een parlementariër aandient, moet er maar geloot worden. Zou het een idee zijn om die loting dan maar publiekelijk tijdens het komende congres te verrichten?

Deze column verscheen in het februari-nummer van het GroenLinks Magazine

.

 

Column Aedes Magazine - februari / maart

 De Slag om Nederland
Was het verstandig van Aedes om niet mee te werken aan de uitzending van De Slag om Nederland van 4 februari? Het onderwerp was de ‘veel te dure’ bureaucratie en in de uitzending kreeg minister Blok volop ruimte om zich als strenge boeman van geldverspillende woningcorporatie op te werpen. Vervolgens zagen we reporter Roland Duong voor het Aedes-kantoor telefoneren met de afdeling communicatie. Terwijl de woordvoerder uitlegde dat Aedes niet wenste mee te werken omdat zij de indruk hadden dat de conclusie al bij voorbaat vast stond, orakelde Duong nog eens uitvoerig over het ‘zeer hoge’ salaris van voorzitter Calon. Het laat zich raden welke indruk de kijker daar aan over moest houden.

De jongens van De Slag om Nederland gaan er prat op ‘de schrik van bestuurlijk Nederland’ te zijn, maar de wijze waarop ze daar inhoud aan geven is soms stuitend. Zij vormen een treffend voorbeeld van hoe het populisme is doorgedrongen tot voorheen weldenkende kringen. Ze gaan af op snelle oordelen, serieuze research achten ze overbodig, instituties en hun bestuurders zijn op voorhand de kwade pier en elke Nederlander die dat wil bevestigen wordt als held vereerd, waarna de verantwoordelijken door de telefoon of voor de camera worden geforceerd om in een zin de beschuldigingen te weerleggen. Elk doelwit is aldus bij voorbaat machteloos.

Ongetwijfeld is de afdeling communicatie van Aedes afgehaakt omdat ze moesten kiezen uit twee kwaden: meedoen zou betekenen dat Calon zou worden overgeleverd aan de in hun ogen onbetrouwbare montagegenade van de makers, niet-meedoen zou betekenen dat kijkers Aedes als een ontwijkende organisatie beschouwen en menen dat de makers dus het gelijk aan hun kant hebben. Typisch geval van een prisoners dilemma, waarbij elke keuze verkeerd uitvalt.

Maar wie in zichzelf gelooft, laat zich niet in zo’n val lokken. Het juiste antwoord had moeten zijn: ‘Natuurlijk doen wij mee, graag zelfs. Maar jullie zullen er vast geen bezwaar tegen hebben dat we met onze handycam het gesprek zelf registreren en het resultaat na afloop meteen integraal op internet zetten, omdat we aan iedereen ons hele verhaal willen vertellen en graag gebruik maken van jullie scherpe interviewtechniek.’

Creëer, met andere woorden, meteen je eigen openbaarheid. Dat vinden TV-makers helemaal niet leuk. Dat is niet alleen een aanslag op de exclusiviteit van hun beelden, nog vervelender is dat het hun montagevrijheid beperkt. Het simpele feit dat anderen kunnen meekijken, dwingt hen immers in de samenstelling tot meer zorgvuldigheid en nuance. En dat is nu precies waar De slag om Nederland het niet van moet hebben.

Deze column is eind februari verschenen in Aedes Magazine, nr. 2/2013.

Kies een periode: juli 2024
juni 2024
mei 2024
april 2024
maart 2024
februari 2024
januari 2024
december 2023
november 2023
oktober 2023
september 2023
augustus 2023
juli 2023
juni 2023
mei 2023
april 2023
maart 2023
februari 2023
januari 2023
december 2022
november 2022
oktober 2022
september 2022
augustus 2022
juli 2022
juni 2022
mei 2022
april 2022
maart 2022
februari 2022
januari 2022
december 2021
november 2021
oktober 2021
september 2021
augustus 2021
juli 2021
juni 2021
mei 2021
april 2021
maart 2021
februari 2021
januari 2021
december 2020
november 2020
oktober 2020
september 2020
augustus 2020
juli 2020
juni 2020
mei 2020
april 2020
maart 2020
februari 2020
januari 2020
december 2019
november 2019
oktober 2019
september 2019
augustus 2019
juli 2019
juni 2019
mei 2019
april 2019
maart 2019
februari 2019
januari 2019
december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
augustus 2018
juli 2018
juni 2018
mei 2018
april 2018
maart 2018
februari 2018
januari 2018
december 2017
november 2017
oktober 2017
september 2017
augustus 2017
juli 2017
juni 2017
mei 2017
april 2017
maart 2017
februari 2017
januari 2017
december 2016
november 2016
oktober 2016
september 2016
augustus 2016
juli 2016
juni 2016
mei 2016
april 2016
maart 2016
februari 2016
januari 2016
december 2015
november 2015
oktober 2015
september 2015
augustus 2015
juli 2015
juni 2015
mei 2015
april 2015
maart 2015
februari 2015
januari 2015
december 2014
november 2014
oktober 2014
september 2014
augustus 2014
juli 2014
juni 2014
mei 2014
april 2014
maart 2014
februari 2014
januari 2014
december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
augustus 2013
juli 2013
juni 2013
mei 2013
april 2013
maart 2013
februari 2013
januari 2013
december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
augustus 2012
juli 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juli 2011
juni 2011
mei 2011
april 2011
maart 2011
februari 2011
januari 2011
december 2010
november 2010
oktober 2010
september 2010
augustus 2010
juli 2010
juni 2010
mei 2010
april 2010
maart 2010
februari 2010
januari 2010
december 2009
november 2009
oktober 2009
september 2009
augustus 2009
juli 2009
juni 2009
mei 2009
april 2009
maart 2009
februari 2009
januari 2009
december 2008
november 2008
oktober 2008
september 2008
augustus 2008
juli 2008
juni 2008
mei 2008
april 2008
maart 2008
februari 2008
januari 2008
december 2007
november 2007
oktober 2007
september 2007
augustus 2007
juli 2007
juni 2007
mei 2007
april 2007
maart 2007
februari 2007
januari 2007
december 2006
november 2006
oktober 2006
september 2006
augustus 2006
juli 2006
juni 2006
mei 2006
april 2006
maart 2006
februari 2006
januari 2006
december 2005
november 2005
oktober 2005
september 2005
augustus 2005
juli 2005
juni 2005
mei 2005
april 2005
maart 2005
februari 2005
januari 2005
december 2004
november 2004
oktober 2004
september 2004
augustus 2004